Godt & Blandet

Jagt, vildt og våben (langt ude i skoven…)

Når man går på jagt, så skal man bestå jagtprøven! og Ja som min mand siger “Stine det bliver svært for dig, du kan ikke snakke dig fra det, men skal lære det udenad!….”) og ja Shit han har ret!!! det er en eksame hvor jeg SKAL have læst og forstået ALT i bogen :/

Heldigvis skal jeg ikke bestå jagtprøven for, at blive udvalgt til et madportræt i jagtbladet Jagt, Vildt og Våben. Et tilbud man bestemt ikke takker nej til, især når kokke som Nikolaj Kirk og køkkenchef på Dragsholmslot Claus Henriksen tidligere har medvirket.
Sagen er den, at min svigerfar kender redaktøren Simon Staffeldt Schou, de går på grisejagt i Sverige sammen, herigennem faldt snakken på min fars og min madlavning. Ja verden er lille og min far kunne selvfølgelig lokkes til, at være med.

aaaHer ses Far, Peter Rønnow og ja han er iført sit ynglings (jule)forklæde!  Foto: Aske Rif Torbensen

Til enhver middag kræves en del planlægning og her er min far “master-Yoda” Han har styr på “næsten” alle fremgangsmåder også når det angår mad. Han fortæller mig når jeg snakker for meget, hvad næste step er, for det har jeg MEGET brug for, med alle de gode ideer jeg får hele tiden!!!.

migselv
Mig selv… I jagt tøj, fedtet hår, ingen makeup og ja UDEN filter!!! Foto: Aske Rif Torbensen

Jagthytten er et særligt sted… En gammel slidt hytte, der ligger langt inde i skoven. Et konsordie (sådan hedder det på jagtsprog) en folk jægere, der igennem en årrække har samles til jagt, god mad og vidensdeling.
De mødte op I deres fulde udstyr!!, cammo-tøj, jagthunde og nogle møgfede våben, klar til god mad og en masse røverhistorier.
Selvom Simon (redaktøren på jagt, vildt og våben) og hans dygtige fotograf Aske dagligt møder en masse store kanoner indenfor jagt, så formåede de begge alligevel og være tilstede i hytten, langt ude I provinsen, med de regler der gjaldt der (mega fedt !!!).

stenJa her er en del af stemningen… Sten’s hund får ALTID en tår øl og det bliver der IKKE lavet om på, bare fordi jagtbladet er på besøg.., hvorfor skulle der dog det!? Foto: Aske Rif Torbensen

Jeg har aldrig forstået hvorfor jagt skulle være så fedt!? Jeg har aldrig forstået hvorfor det var fedt og stå op midt om “natten”, sidde ude i en mørk, kold skov og vente på dyrene vågnede for, at kunne skyde dem…!? Men her slog det mig…., det med jagt er ligesom Alt andet socialt, det handler om, at være sammen om noget man nyder, sammenhold, passion og ligeværd. Her I hytten var der plads til Alle og stemningen var ganske særlig.

Mens far og jeg havde gang I køkkenet, benyttede Sten (lad os bare kalde ham for jagtchefen) muligheden for, at tage Simon og Aske med på tur i skoven. De skulle selvfølgelig have muligheden for, at se hvor kronhjorten “bader”, den hemmelige “hule” hvor atomfysikeren holder ferie og de forskellige gode skyde-spots.

and
Dagens menu stod på gråandebryster med kartoffelfrittata., her steger Far i rigeligt med smør. Foto: Aske Rif Torbensen

kartoffel
Kartoffelfrittata med ALT godt fra skoven, mælkebøtteskud og skvalderkål. Foto: Aske Rif Torbensen

Ja køkkenet i hytten er gammelt og trængt…, men på en eller anden måde passede det til dagen; Aske’s billeder og stemningen. Malingen er skaldet af og den pastelfavede maling skinner igennem. Gulvene er fejet i dagens anledning, men ellers er ALT præcis om det plejer i jagthytten.

koekken
Med spindelvæv i vinduet og de døde fluer i karmen som bevis på, at intet var opstillet denne dag, Alt er som det plejer og være… Foto: Aske Rif Torbensen

Simon havde medbragt egen ribsgele og selvfølgelig har jagthytten en husven der selv laver den bedste vin; Lerbjerg vin, der var bobler, rødvin, rosé, hvid og æblegelé. Ænderne var skudt på Saltbæk vig’s på konsordie.

vin
Den lækre vin fra Lerbjerg. Foto: Aske Rif Torbensen

Stemingen og duften i hytten var i top. Og selvom Ingen af jægerne havde stjernenykker af, at have deres favorit jagtblad på besøg, så føltes det ganske særligt. Mens far og jeg blev interviewet i det lille trænge køkken, blev vi afbrudt af jagthistorier om de store kronhjorte der har sin gang i skoven, de “hemmelige” steder og fingre i sovsen  “skal bare lige smage….”! Ja her er en spade sq en spade og tingene bliver sagt præcis som de er!

lars
Og Ja de satte sig til bords inden maden var klar, bare lige for, at smage vinen og tjekke at borddækningen var som den skulle være… 😉 eller noget i den stil. Min gode veninde Carina, havde sørget for hvide duge, blomster og en stemning som gjorde, at Alle følte sig tilfredse og velkomne. Foto: Aske Rif Torbensen

Om man er 32 og kvinde eller 74år og mand, er fuldstændig ligegyldigt når man har en fælles fritidsinteresse: Jagt! en passion for naturen og alt det levende. Måske har Du en fordom om, at jægere er nogen skydeliderlige mennesker som elsker og dræbe dyr, men her på jeg skuffe dig… Det vi denne dag Alle havde tilfælles var respekten for naturen og alt det som den bidrager os med. En natur som er værd og værne om, passe på og kæmpe for. Sten historier om, hvordan havørnen svævede over vigen, gav tårer hos alle… Dyb respekt for livet som jæger og kampen for at vedligeholde det “vilde” liv.

den-ene
Vi skålede… Simon takkede for, at Aske og ham havde fået lov og deltage… Foto: Aske Rif Torbensen

drengene
De “gamle” drenge skålede tilfredse igen… Vin og maden var GODKENDT! Foto: Aske Rif Torbensen

maden
Tak til Aske for fantastiske billeder!!! Du er og bliver den bedste Jagtfotograf. Alle de gamle drenge, glæder sig, allerede til næste gang Du og Simon kigger forbi hytten. Foto: Aske Rif Torbensen

Man siger Altid at billeder siger mere end tusinde ord. Her startede for alvor en passion for mig, en ny interesse langt ude i skoven, med glatløbede våben, hunde der drak ØL og et toilet som Aldrig havde set en kvinde!
En taknemmelighed for, et liv fyldt med fantastiske personligheder, nye indtryk og en ny verden med natur og dyr i højsædet.

 

En særlig tak til Simon Staffeldt Schou Jagt, Vildt og Våben, Aske Rif Torbensen fotograf, Lerbjergvin, Farmand Peter Rønnow, min veninde Carina Stavnshøj Troelsen og Alle “drengene ” I jagthytten og deres skønne firbenede venner.

 

 

 

 

 

Forrige indlæg Næste indlæg

Du vil muligvis også kunne lide

2 Kommentarer

  • Svar Christian Bistrup Damlund 29. september 2016 at 07:26

    Dejlig beretning, emmer af jagt og madglæde.

  • Svar Dorthe Harder 29. september 2016 at 11:05

    Super artikel🌟🌟Stine…glæder mig til at høre når dagen kommer hvor du selv kommer hjem med et par ænder, fasaner over nakken.

  • Skriv en kommentar