Grønt, Opskrifter

Valget –grøn eller rød?

”Det var et liv i sus og dus, i mormor og morfars kolonihavehus….” De gamle billeder i familiealbummet vidner om en svunden tid. En tid hvor man levede, nød og var tilstede i nuet. Når morfar var i haven var det uden mobil (de fandtes slet ikke dengang), han havde madpakken med hjemmefra, kolde sodavand i flamingotønden som var nedgravet også tog han iskoldt fodbad i en lille balje. Han knoklede altid i haven (iført shorts og hvid undertrøje), det var hans frirum, der hvor han kunne ånde, der var så meget højere til himlen på mange måder.

Året har vel været 85’ (jeg var 1 1/2år), jeg nød haven, den beskidte jord, blomsterne, min lille røde vandekande og her var der ingen, der prædikede ikke om sukker næh, de synes bare det var dejligt, når jeg på eget initiativ gik på Rov i jordbærrækkerne. Jeg fik lov, at spise Alle de jordbær jeg kunne i morfars urtehave. Dem jeg fik mast med mine små fingre, kom morfar ned i en lille spand som han gemte, så mormor kunne lave jordbærgrød (med sukker og fløde).

190615.rødplante

1980’erne, ja lad os bare være ærlige og kalde det sukker-årtiet. Det var tider dengang (på mange måder). Dengang var sukker var noget man puttede på morgenmaden (kelloggs), i kagen som man havde med i børnehaven, der var sukker i saftevandet i drikkedunken, krydderbollerne indeholdte næsten mere sukker end mel ligesom den skrig-farvede slik som alle børn indtog til disneysjov hver fredag aften.

Lige for tiden blæses vi væk af kosteksperter som Alle vil give deres besyv om sukker. Jeg er ved at være godt og grundigt træt af dem (selvom jeg også selv har en mening!).
Jeg er dog Helt enig i, at 80’ernes sukkertrip ikke var så heldigt og tænker også at det er så godt, at man ved meget mere om sukker i dag. Alle ved jo, at for meget sukker ikke er sundt og slet ikke raffineret bleget hvid sukker. Men når jeg så hører ”frugtose er ligeså slemt som glykose!” så tænker jeg ahgrrrrr passer det mon!? Men jov for meget frugt (frugtose) er det usundt, ligesom for meget sukker (glykose). Alt med måde! Lad nu vær med at opsætte forbud og lad folks egne sunde fornuft råde…

Jeg er en sukkergris især når det kommer til jordbær, jeg ved intet bedre end jordbær. De minder mig om sol, sommer, min barndom, morfar, mormor og kolonihaven. Når jeg spiser et, er det som en tidsmaskine der bringer mig retur og vækker alle min sanser. Jordbær er helt fantastisk.

190615rødlang

Også er jordbær MEGET sunde; for dit hjerte, din kolesterol, dit blodtryk og mange flere. Læs mere om hvor sunde jordbær faktisk er på klogkost de kommer med hele 9 grunde til at Du bør spise jordbær!

Lige nu er det jordbærsæson, ud og køb de dejlige danske jordbær, steg dem, kog dem, sylt dem, snaps dem, juic’ dem, bag dem og nyd dem, inden det er for sent.

I andledningen af min egen fødselsdag i onsdags, overraskede min far mig med Jordbær og de var ganske grønne, nemlig til salaten. Ikke fordi man ikke kan bruge røde jordbær, men vi kan nu også godt li’ de grønne (vi har svært ved at vente!)

“Far’s grønne” (Jorbærsalat)

(2.pers)
2 bagte rødløg
3 asparges
10 grønne jordbær (umodne/ skæres i små både)
1 håndfuld friske spinatblade (skylles)
8 cherrytomater (gerne i blandede farver)
3 spsk god fed olivenolie
Persille (efter eget behov)
Ærteskud 5 stk (Morfar ville ikke af med flere!)
Salt/peber

Rødløg (pillet, men hele) og asparges bages sammen i lidt smør i ildfastfad i ovnen (ca. 30 min). Nedkøl det og skær løg i små både og asparges i små skiver (her kan børnene hjælpe til).
skær tomaterne i små både/halve. Skyl spinaten/ persille godt, så der ikke er jord på.
Det hele vendes forsigtigt sammen, uden at mose jordbær og tomater. Krydres med salt og peber efter behov.

Så er sommeren i gang, så mangler vi bare lige solen… Velbekommen.

 

190615grøn

 

Forrige indlæg Næste indlæg

Du vil muligvis også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar