Drikke

“Først skal træet vises, siden skal det spises…”

Alle kender den gamle julesang, og hvorfor egentlig ikke spise træet? Selvfølgelig skal træet da spises, bare ikke efter det har stået og pyntet i stuen hele december i 19 grader. Nej, årstiden lige nu er mere rigtig. Bare rolig, jeg er ikke ramt af solstik eller noget, og der er heller intet ’Kø’venhavneri’ over det.

Den anden dag, da jeg besøgte min morfar-Ib (ham med urtehaven), opdagede jeg, at hans fine rødgran stod med masser af friske små skud.

050615.1

Mens morfar hyppede sine kartofler, tog jeg riven frem og hev ned i træet og begyndte at plukke skud af, som jeg puttede i munden. Da han vendte sig og så, hvad jeg lavede, udbrød han “Nu er du vel for fanden ikke også begyndt at æde gran?” Jeg skreg af grin, og tænkte hmmm hvorfor ikk’? Deres syrlige citrusagtige smag er frisk, og det kunne sgu’ gå hen og blive helt godt! Inden jeg kørte, forsikrede han mig om, at han ikke skulle have smagsprøver af mine tosserier… Hvordan er det man siger; Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks, og dog. Alt det der med gran er bestemt ikke nyt, det har man såmænd gjort i mange år. Brugt årstidens råvarer. Og hvor er det igen bare en fantastisk tanke. Der gror så meget lige udenfor din dør.

Min søde svigerinde Tina er hjemme på sommerbesøg fra New Zealand, når hun kommer hjem, har hun lige nogle ting, hun skal nå, én af dem er at ses med sin (fest)veninde Hanne. De to er tossede med mad, vin og ’lågSus’, og denne gang besøgte de Torvehallerne (det største madmekka i København, og helt bestemt et besøg værd, hvis du ikke har været der). Her fik de speltgrød med kakaonips og friske bær (vi fik selvfølgelig billeder af måltidet, så vi kunne ærgre os over, at vi ikke spiste med). Det lød sindssygt lækkert, og eftersom Tina valgte at holde weekend ved os et par dage efter, lovede jeg, at lave samme omgang til vores morgenmad.

Og nej, jeg glemte selvfølgelig ikke alt det gran, jeg plukkede ved morfar. Jeg lavede en grangelé med vanilje, og serverede den for min mand og svigerinde – de var vilde med den. Lige bortset fra, at den blev meget stiv i det, og derfor er der ingen opskrift (jeg skal lige prøve én gang mere). Sjovt nok skiftede de små granskud smag, da de blev kogt. De gik fra citrus/harepiks til sødligt/bær-smag – helt fantastisk.

050615.2

Min mand har også altid gode ideer til, hvad vi skal bruge vores frugt mm til. Noget af det som vi gør meget i (udover maden) er snaps! Vi ’snaps’er’ næsten alt.

Og så var det, at jeg kom til at tænke på, hvordan jeg kunne lære den gamle “hund” et nyt trick! Jeg ringede derfor til morfar-Ib og spurgte, om han var frisk på en god snaps, og præcis dét spørgsmål, kendte jeg svaret på…

Jeg opfandt derfor lige en god snaps, og den får du opskriften på. Hvis du ikke drikker snaps, kan den bruges som alkohol i en drink, det kunne være med danskvand, grape, lemon eller tonic og en lille citronskive, så er sommeren reddet!

050615.3

IbS (Morfar’s) granSnaps

1/2 håndfulde granskud
1/2 rød Ålborg
1 dl honning (afhængig af hvor stærk/sød den skal være tilsæt evt. mere honning)

Du kan vælge at blande det hele sammen og lade det trække, eller du kan give det et hurtigt opkog, så den syrlige smag forsvinder og den søde kommer fra. Lad det trække til den ønskede smag opnås (min trækker 2 måneder eller mere).

050615.4

Forrige indlæg Næste indlæg

Du vil muligvis også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar