Drikke

Når graffiti udskiftes med krydderurter

Indtil for få dage siden har der stadig været rim på græsset om morgenen, men nu er det ligesom, at foråret har fået lidt bedre fat, og er kommet for at blive. Rimfrost betyder meget for planter og dyr, fx at hestene ikke kan komme på græs pga., at sukkerindholdet i græsset stiger ved temperaturskift (og det kan de blive forfangne og dø af), bierne bliver i stadet, de holder sig varme i en sværm, og det betyder, at alle mine krydderurter og andre fine planter stadig står i frostfrizone (i stalden). Men i går blev der indkøbt, plantet og ordnet en masse, foråret vandt igen (det plejer ellers først at være sidst i maj). Det er bare noget særligt, når krukkerne kommer ud og have/gård- miljøet er fyldt med grønne spiselige planter og smukke blomster.

Faktisk lige meget, hvor jeg har boet – med eller uden have, har jeg haft krydderurter. Det gør bare, efter min opfattelse, maden lidt mere spændende og frisk. Derudover er krydderurter for alle. Man behøver hverken være havemenneske, bo i hus med have eller have en speciel viden om planter for, at holde krydderurter. Faktisk er det eneste du skal huske, at give dem vand (og kærlighed). Så bliver det vist ikke meget nemmere.

Nu kommer det nok ikke bag på dig, at mine krydderurter (nogle af dem) vokser vildt. Det seneste ”fund” gjorde jeg i forgårs, da jeg skulle luge på min gamle fliseterrasse, her vokser sørme citronmelis… Selvom det ikke ser så pænt ud, at der gror grønne planter imellem fliserne, så er det faktisk (efter min mening) ret hyggeligt og charmerende, når krydderurterne vokser vildt, og selv finder de steder, de trives. Forstil dig, at i stedet for græs i haven, var bunddækket tætvoksende krydderurter. Det kunne være vildt, så skulle man ikke slå græs hele tiden, og man kunne spise hele haven…Hmmm måske lidt flippet, men tanken er da fed.

Alle mennesker elsker grønt og krydderurter – også dem der bor på 4.sal inde midt på Vesterbro. Louise er født og opvokset i provinsen, men job, kærlighed og det hippe storbysliv førte hende til København. Louise aldrig været en af dem, der mødte på gymnasiet i gummistøvler eller med morgenhår, nej hun havde (og har) de fineste støvletter og højhælede, du kan forestille dig, hun går i kjoler og har et gennemført businesslook. Louise bor på Vesterbro sammen med sin mand og datter, og provinsen har et godt greb om hende og hendes lille familie, som elsker dyr, gode råvarer, solid morgengrød, natur og steder med højt til himlen. Louise er ikke en af dem, som har altankasser med krydderurter, men foran Louises blok (om sommeren) vokser den vildeste urtehave!!! Ja, du hørte rigtigt, en urtehave midt i byen. Den bliver brugt, og der høstes mange sjove ting midt på brostenene på Vesterbro. Stedet er klart et besøg værd, hvis det skulle ske, at du kommer forbi storbyen i løbet af sommeren.

Jeg var lige ved at glemme Christian. Min relation til ham går ”næsten” 30 år tilbage, mine forældre boede ved siden af Christians mormor. Så når Christian og hans søster Louise var på besøg i provinsen, så kørte de barnevogn med mig (altså da jeg var baby). For nogle år tilbage, var jeg så heldig, at jeg fik både Christian og hans søster som venner på Facebook, og nu kan følge med i deres liv. Og Christian er vild med planter og urter, så vild at hans rygsæk indeholder en lille planteske, flaske vand og diverse frø.

240415.3

Han laver simpelthen ’plante-graffiti’, og det er så SEJT!!! Storbyen bliver fyldt med grøn kærlighed.

240415.1

Til dig, der læser med: Det er nu tid til at plante krydderurterne uanset, om du bor i storbyen eller i provinsen. Af sted til supermarked eller planteskolen, rør, duft, smag og find de krydderurter, der passer til dig og dine behov. Dagens opskrift er en forberedelse til sommerens lækre grillmad – en snaps, der indeholder rosmarin og æble.

Oldes Rosmarin snaps

2 store æbler (jeg bruger økologiske æbler fra netto), skær dem i små stykker, og fjern kerner og kernehus.
1 stilk rosmarin.

Overhæld det med vodka eller alm smagsneutral snaps. Lad det stå køligt i 8 dage. Filtrer det (gemmen kaffefilter), og lad det stå i en flaske (skylles i kogende vand og Atamon). Lad den trække, indtil den skal drikke, helst 1-2 måneder. Måske bliver den stærk, og skal måske fortyndes, inden den drikkes 1:2 eller sødes med lidt honning, prøv dig frem. Det smager fantastisk.

Skål og god weekend 😉

Forrige indlæg Næste indlæg

Du vil muligvis også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar